albumsuddenrescuedog

Avelsfilosofi 

Collien är en hund med stor skönhet och vänligt sinnelag, den skall också vara alert och samarbetsvillig. Dessutom skall den enligt rasstandarden vara utan spår av aggressivitet eller nervositet. Enligt mitt sätt att se på saker och ting inom rasen idag, tycker jag inte att detta stämmer överens med verkligheten. Collien är idag en hund som har alltför lätt att komma ihåg något de blev rädda för eller känner obehag länge efteråt. De senaste forskningsresultaten visar också att detta är något som stämmer överens med verkligheten alltså inte bara är en känsla hos mig.

Forskningen visar att collien är en av de raser som visar minst framåtanda i både testsituationer och till vardags. Detta tror jag gör att det är en hund som tyvärr kan få vissa bekymmer i det vardagliga familjelivet. Tänk er själva att om man som hund inte vågar gå fram till grannens soptunna som råkade blåsa omkull precis då vi gick förbi utan tycker det är så obehagligt att den istället undviker situationen och går åt ett annat håll och vill kanske inte gå förbi ens nästa dag. Om den hunden då den blev rädd istället hade kunnat ta sig fram på eget initiativ (nyfikenhet) och konstaterat att OK, det var grannens soptunna det var ju inget farligt. Kan hunden reagera på detta sätt blir många saker i hundens liv så mycket enklare för både familjen/personen som äger hunden och självklart även för hunden. Jag tror nämligen att hundarna som går omkring och känner sig osäkra i många lägen inte mår så bra på ”insidan” heller även om de inte alltid visar sin osäkerhet.

Därför har jag lagt största energin i mitt avelsarbete på att se till hundarnas mentalitet. De egenskaper jag försöker förändra då jag avlar är de kvarstående rädslorna och framåtandan. Naturligtvis skall hundarna även vara friska och sunda, och fortfarande se ut som en Collie men jag tror att en hund ”lider” mindre av att ha ett ståndöra eller har svansen placerade för högt än att behöva oroa sig för många saker i vardagslivet. Detta hindrar inte att en eller annan av mina hundar klarar sig rätt bra på utställningar och det dyker upp någon utställningschampion som jag fött upp om du kikar runt på hemsidan, championaten inom de andra disciplinerna väntar jag på men det är ju mina fantastiska valpköpare som förhoppningsvis ska åstadkomma detta och jag hejar på så gott jag kan.

För att arbeta med bruks, lydnad, agility, freestyle, servicehund eller vad du nu kan komma på att aktivera din collie med passar den oftast utmärkt till, om du är noga med att välja mamma och pappa till din valp.

Mitt intresse för mentalbeskrivningar och tester har inte blivit mindre med åren, även om jag också kan inse att dessa inte är allena saliggörande i ett seriöst avelsarbete.

Jag tycker också att det bra om man faktiskt jobbar lite med sina Springmisthundar. Hundar behöver mer aktivitet än att bara gå på promenader, de har behov av att få använda sin hjärna likväl som vi människor.  Detta är min filosofi och jag föraktar eller ser absolut inte ned på andra uppfödares filosofier, alla blir saliga på sin tro.

Låter detta intressant för dig, hör gärna av dig med dina frågor och undringar. Det går naturligtvis utmärkt att komma och hälsa på bara för att titta på mina hundar även när jag för tillfället inte har valpar

 Utemys4veckor

Välj språk/Choose language