Lite Om Mig

 bettanosudden

Eller i alla fall lite om mitt ”collieliv”.  Jag är född och uppvuxen i Bergslagen. Djur var en naturlig del och vi hade katt, häst och självklart hund, en mellanpudelkille som hette Tusse och var tillsammans med min shetlandsponny mina absolut bästa vänner under många år. Tusse fanns redan då jag föddes och blev nästan 18 år och sorgen var stor och överväldigande då han försvann till ”de sälla jaktmarkerna”. Till en början var det inte ens tänkbart att skaffa ny hund, sorgen var för stor. Att vara utan hund var inte heller ett alternativ för min familj så vi började efter nästan ett år att leta lite smått och så kom Bidde in i familjen, det var en sobel colliedam och var från England. Iréne Börlin (Stardogs) hade importerat henne men hon fungerade inte riktigt ihop med Irénes egna tikar. Vi hade henne på foder och hon fick en valpkull hos Irene. På stamtavlan hette Bidde "Leepark Spring Mist", därav mitt kennelnamn  

leeparkspringmist Bidde  

Min första egna collie, Trazzel (Korad LP Andro) köpte jag av en kompis -84 som tog valpar på sin tik Tinka (Craft’s Heidi Gold) Jag hängde med till hanhundsägaren vid parningen för jag tyckte det skulle vara kul att träffa den tilltänkta pappan (Abbestone Smart Guy). Då träffade jag Barbro Björklund på Kennel Fairlines, för första gången.

Så var det då äntligen dags för valpning och jag fick äran att närvara och Trazzel stal mitt hjärta redan ett par timmar gammal och det var självklart att det var just han som skulle flytta hem till mig, ett beslut jag aldrig ångrade. Han blev en utmärkt förstagångshund för mig, han hängde med på alla sorters upptåg och var lika glad vad jag än hittade på.  

trasselfinbild Trazzel  

De följande åren åkte jag ofta ut och hälsade på Barbro och Thord och det blev så att jag tillbringade mycket av min fritid där under några år. Barbro delade frikostigt med sig av sina erfarenheter och sin kunskap, därav lärde jag mig oerhört mycket om allt från parning till valpning. Den erfarenheten jag fick av att vara hos Barbro och Thord och hjälpa till på kenneln var oerhört viktig för mig då jag själv startade upp min kennel och jag kan aldrig tacka Barbro nog för allt jag fick tillfälle att lära mig.  

sudden Sudden  

Jag började intressera mig för bruksbiten då jag gick några kurser på Nora brukshundklubb. Detta har dock fått stryka lite på foten till gagn för mitt engagemang i andra sammanhang. Jag har inte själv tävlat så mycket men jag tränar alla mina hundar och tävlar lite då och då. Jag utbildade mig till figurant och testledare och så småningom till beskrivare och har upptäckt att man lär sig oerhört mycket om hundar och deras beteenden då man är ute på MH/korningar. Jag tror aldrig jag blir fullärd inom detta område, hundar upphör aldrig att förvåna mig och det är lika spännande varje gång man studerar dem i olika sammanhang. Det är ex. oerhört intressant att studera hundarna i ”flocken” och man lär  sig oerhört mycket på att se hur de kommunicerar med varandra.

Jag är och har varit engagerad på andra håll inom collievärlden/hundvärlden, allt från olika styrelse/kommittéuppdrag till matlagerska på olika klubbar  vid olika arrangemang och tycker det mesta som har med hund att göra är kul och intressant. Idag har hundvärlden så mycket att erbjuda som kan passa de flesta människor.

 

 

Välj språk/Choose language